Transportul public în Chişinău

Troleibuz in Chisinau Am stat în ultima vreme destul timp la Chişinău şi am avut destule ocazii să probez transportul public urban. Sigur nu numai că nu avem cu ce să ne laudăm, dar mai avem şi motive să ne plângem… doar de am avea cui?

Ceea despre ce aşi dori să scriu eu de fapt nu ţine de cineva anume, de un organ public abilitat ci de noi înşine, de atitudinea pe care o avem. Mulţi poate nu vor fi deacord cu mine, dar sunt convins că multe depind în primul rând de noi, de felul cum ne comportăm şi cum permitem lucrurilor să se petreacă. Am să fiu mai explicit în paragrafele din continuare.

Nu prea avem felurite mijloace de transport: autobuz, troleibuz, microbuz (sau maxi-taxi cum mai zic alţii) şi taxi-ul (tot e public). Parcă ăstia sunt, metrou, tramvai, transferuri cu helicopterul, maglev, monorail, ricşă sau pedicab, transport fluvial, telecabine şi funiculare nu avem. Funiculare de fapt au fost. Apropo de tramvai, am avut cândva la Chişinău şi auzisem că au de gând să reintroducă tramvaiul pe străzile Chişinăului, dar tot proiect a rămas şi sincer să fiu nu înţeleg de ce ar vrea cineva să pună tramvai! Când liniile de tramvai sunt scoase în toată lumea şi rămân doar liniile de importanţă istorică sau ca atracţii pentru turişti – noi chiar vrem să ne bazăm pe tramvai ca mijloc de transport public?

Să descriu acuma ce mă deranjează în transportul nostru public:

 • Microbuzul este probabil cel mai popular mijloc de transport la moment, dar totodată cel mai incomod. �?i îl facem incomod anume noi – pasagerii! �?n mod normal în microbuz încap 10-16 pasageri (estimativ) – toţi cu locuri pe scaune. �?n realitate într-un microbuz de pe str�?zile capitalei poţi g�?si microbuze mult mai înc�?p�?toare, hai s�? zic pân�? la 30 persoane (?, m�? corectaţi dac�? nu e a�?a, sau cunoa�?teţi cifre mai exacte). �?n final nici cei ce stau pe scaune nici cei ce stau ca stavridele în cutie nu au parte de nici un confort. Eu numesc asta – “respect faţ�? de sine”, dac�? te respecţi întratâta c�? acepţi s�? întri într-un microbuz plin – asta meriţi! Unicul avantaj al acestui transport “Ala scrumbrie” e c�? uneori e unicul trasnport ce merge acolo unde ai de ajuns �?i c�? se opre�?te la fiecare stâlp (dar asta devine �?i un dezavantaj). Staţiile de microbuz – nu sunt de fapt, în cel mai bun caz e un stâlp care indic�? ce rut�? ar trebui s�? se opreasc�? pe aici �?i atunci când apare microbuzul lumea începe s�? ia cu asalt rutiera pentru a p�?trunde înaintea celorlalţi ca ni�?te animale gonite de cineva. Dac�? dispuneţi de timp staţi �?i v�? uitaţi dintr-o parte cât de jalnic ar�?t�?m în asemenea situaţii. Cum rezolv�?m situaţia: Refuzi s�? intri într-o rutier�?
 • ce nu are locuri libere pe scaune. �?n microbuz nu se st�? în picioare! �?i asta nu o ceri de la prim�?rie sau poliţie rutier�? – asta e de datoria ta – s�? ai respectul faţ�? de tine însu�?i! Sigur nu vei reu�?i s�? schimbi nimic prin acest compartament dac�? o faci de unul singur (�?i mai ales atunci când nu ai o alternativ�?), dar totul depinde de noi. Ar fi bine ca �?oferii de microbuze s�? fie obligaţi s�? poarte un indicator special pentru a în�?tiinţa pasagerii din staţii despre faptul dac�? dispun de locuri libere. Chiar dac�? nu avem ni�?te staţii amenajate putem s�? ne comport�?m civilizat �?i s�? form�?m un rând, s�? întreb�?m cine e la coad�? �?i s�? intr�?m în transport f�?r�? grab�?.

 • Autobuzele �?i troleibuzele sunt preferatele mele �?i sunt preferate din cauza spaţiului pe care îl ofer�? în comparaţie cu microbuzele. Aici am observat o schimbare în bine – absolut toţi conductorii pe care i-am întâlnit vorbesc româna �?i sunt destul de amabili! Câţiva ani în urm�? nu numai c�? aveai impresia c�? înc�? te mai afli în URSS datorit�? comportamentului grosolan al conductorilor (unele masive cât trei pasageri care î�?i croiau drumul ca un sp�?rg�?tor de gheaţ�? în Oceanul �?ngheţat de Nord printre pasageri), dar �?i mai eram trimis peste Prut s�? vorbesc în “Limba Noastr�?”. Acuma observ o alt�? situaţie paradoxal�?: prefer�?m s�? pl�?tim conductorul direct în buzunarul personal decât s�? pl�?tim organizaţia ce ofer�? acest serviciu care fiind organizaţie de stat se asociaz�? în minţile noastre cu statul. Probabil de asta �?i sunt atât de amabili conductorii – de amabilitatea lor depinde dac�? le d�?m acel bilet înnapoi la ie�?ire sau nici nu îl mai cerem, ca în final ei s�? incaseze banii ce nu le aparţin. Iar pasagerul crede c�? face un lucru bun: una e c�? ajut�? un om la fel de nevoia�? ca �?i dânsul, �?i doi e c�? am�?ge�?te statul. Dac�? statul nu are grij�? de om, de ce el ar avea grij�? de stat? Numai c�? omul nu î�?i d�? seama c�? de fapt se am�?ge�?te pe el însu�?i �?i în final el de fapt este lipsit de un trasnport nou, el favorizeaz�? într-un fel acele scumpiri. Nu �?tiu dac�? au f�?cut cei de la transporturi un calcul la ceea ce se duce în buzunarul conductorului, dar uneori am asistat la cazuri când am v�?zut “cadouri” de la peste 50% de pasageri �?i chiar 100% (dac�? m�? exclud personal). Dar, trebuie s�? menţionez c�? am v�?zut �?i conductori ce nu incasau taxa de c�?l�?torie în buzunarul propriu. Cum rezolv�?m situaţia: Simplu, nu mai pl�?te�?ti conductorul �?i ai grij�? ca ceilalţi s�? nu o fac�?! Dar, sincer s�? fiu, e un drum lung al banilor din buzunarul nostru în contul întreprinderii de transport �?i pe drum se mai pierde câte ceva. O soluţie real�? cred eu ar fi s�? intr�?m prin u�?a din faţ�? �?i s�? pl�?tim cu tichete procurate din timp (ce se vor incasa automat), cu cartele/echipamente electronice (adic�? f�?r�? factor uman). Exemple de astfel de sisteme sunt suficiente în lumea întreag�?.
 • Taxi-ul la noi nu e considerat un lux, ci mai degrab�? transport pe timp de noapte, sear�? târziu (când nu mai circul�? alt transport) sau îl mai putem numi “transport la petreceri”. Cu toate c�? îl putem folosi �?i pe timp de zi :) E foarte bine c�? avem o concurenţ�? pe acest segment �?i avem de unde alege. Toţi ofer�? serviciul de comand�? prin telefon �?i se str�?duie în fel �?i chip s�? înduplece nevoile clientului. Ce m�? deranjeaz�? îns�? e c�? se mai întâmpl�? s�? vreai un taxi în strad�? în plin�? zi, f�?r�? a face comand�? la telefon. �?i atunci observi c�? taximetri�?tii no�?tri nu prea au obiceiul de a se opri s�? te ia, ei zboar�? de la o destinaţie la alta cu sau f�?r�? pasageri puţin atr�?gând atenţia la cei din strad�?. �?i atunci normal c�? soluţia e s�? faci comand�? de un taxi, dar afli c�? nu toate companiile de taximetri�?ti preiau comanda de la un telefon mobil. Pân�? la urm�? situaţia se rezolv�? �?i g�?sirea unui taxi nu e o problem�? esenţial�?. Cu toate c�? mi-ar pl�?cea s�? v�?d taxi-urile ordonate de aceea�?i culoare plimbându-se pe orice strad�? în c�?utarea eventualului client �?i atunci când ai nevoie de un taxi doar ie�?i în strad�? �?i prinzi unul. Mai mult m�? deranjeaz�? operatoarele de telefon care r�?spund de fiecare dat�? într-o limb�? str�?in�? �?i uneori nu vorbesc (sau nu vor s�? vorbeasc�?) limba român�?, care au obiceiul de a refuza o comand�? dup�? o period�? de a�?teptare mai lung�? f�?r�? a m�?car a cere scuz�? �?i care probabil datorit�? ritmului în care lucreaz�? uit�? uneori de amabilitate. M�? deranjeaz�? �?i faptul c�? preţul este fluctuant, nu vreau s�? m�? înţeleg cu �?oferul sau cu telefonista asupra preţului – vreau s�? pl�?tesc exact cât arat�? contorul! Acuma deja toate taximetrele au instalate contoare, dar cât de des aţi v�?zut ca ele s�? fie folosite? Eu am avut norocul s�? fiu taxat odat�? conform contorului, am r�?mas uimit, nici nu cerusem acest lucru de fapt pentru c�? când le-o ceream se indignau �?i nu doreau s�? mearg�? sau foloseau fraza standart – “o s�? ias�? mai mult a�?a”. Nu mai vorbesc de comportamentul inadecvat al unor �?oferi de taxiuri, m�? refer la acei tineri ce înc�? se învaţ�? s�? conduc�? �?i s�? comunice cu lumea, dar în marea majoritate sunt buni. Cum rezolv�?m situaţia:
 • Nu cred de fapt c�? e nevoie de rezolvat ceva, situaţia nu e rea, dar a cere o factur�? de fiecare dat�? �?i de a fi taxat conform contorului e binevenit.

În final vreau s�? v�? cer un singur lucru – aveti respectul fata de sine! Nu v�? a�?teptaţi c�? cineva va rezolva situaţia, totul depinde de noi �?i de atitudinea noastr�?. De fiecare dat�? când refuzi s�? intri într-un microbuz plin sau p�?strezi pentru tine biletul de troleibuz sau ceri s�? pl�?te�?ti taxiul conform contorului – faci un pas spre un transport mai bun.

1 thought on “Transportul public în Chişinău

 1. Folosesc microbusul zilnic, deoarece nu am alternativa. As putea sa merg si cu troleibusul, dar imi ia vreo 10 minute sa parcurg distanta de la monumentul lui Stefan cel Mare pana la ASEM, timp care dimineata il pretuiesc foarte mult.
  E drept ca nu am respect de sine.
  Dar ce as putea face atunci cand am 20 de minute la dispozitie si microbus macar cu un loc liber e imposibil sa prinzi dimineata la ora 7.30. Nu am alta solutie, trebuie sa intru si eu si sa am rabdare 10 minute cat dureaza calatoria ca sa ajung la timp la academie.
  Sa merg cu taxiul in fiecare dimineata e prea scump pentru un student, iar pe jos e cam departe. Daca as avea o bicicleta si as avea unde o amplasa in siguranta, numaidecat o voi folosi :)
  Asta e deocamdata situatia… nu sper ca in viitor se v-a schimba ceva.. poate ca voi avea masina si voi uita de acest necaz :)

Leave a Reply